Aanstaand of allang voorbij?

Ik ervaar de manier van werken door het crisisteam van de regering als zo dubbelhartig, dat ik er boos van word. De bevoogdende toon, het consequenties afschuiven naar de mensen persoonlijk, keiharde keuzes verbloemen. Gewoon hardop zeggen dat het overeind houden van de economie zwaarder telt dat het verlies van een flink deel van je improductieve bevolking? Misschien zelfs verlichting brengt aan de samenleving? Het komt alleen in tussenzinnen voor.

Het naderen van verkiezingen is ook hier voelbaar. En veel mensen zijn het nadenken in stilte over de kansen die er zijn om dingen in de wereld te veranderen, allang spuugzat. Ze willen met vakantie, zich vrij voelen en niet opgetast worden met een nieuw normaal. Niet de tijd van gedwongen thuiszitten is het ijkpunt voor de versoepeling, maar het normaal van daarvoor.

Een heel oude, aimabele meneer wees me erop dat relativeren van de crisis wel op z’n plek is. Hij wees me erop dat zelfs in de Middeleeuwen uiteindelijk ‘maar’ dertig procent van de mensen een pandemie niet overleefden. En zelfs, dat de grote klap die miljoenen jaren geleden 90% van alle soorten uitroeide, ervoor zorgde dat er veel nieuwe en beter ontworpen soorten voor in de plaats kwamen. Dus ja, alles is betrekkelijk.

En heus, ook ik weet zeker dat op aarde ooit het licht uitgaat en dat er misschien dan nog wat soortgenoten op Mars of verder weg zitten te oefenen op een duurzaam en vreedzaam overleven. Dat het leven mogelijk geen zin heeft, ik wil het best geloven. Maar toch blijf ik het belangrijk vinden hoe en wat we hier zijn met mekaar, al zijn die grote waarheden nog zo waar. Dit rijmt als een Sinterklaasgedicht (Mam, waarom draagt Sinterklaas geen mondkapje?).

Hoe we ons echt voelen, heeft meer te maken met hoe we ons mogen voelen bij elkaar, als soort op deze wereld. Dat telt wel. En het is vast mogelijk om ons als soortgenoten een beter bestaan te gunnen met elkaar, daar ben ik van overtuigd. Dus rommel ik maar geduldig verder met mijn denken over onze levensvorm.

Om verder te lezen klik hier.