Brief versturen

Ons postzegelbestaan hier thuis, is heel goed te genieten. Het kabbelt een beetje voort met hier en daar een verjaardag die om een bijzondere viering vraagt. En te midden van de hoge golven in het wereldnieuws is het hier steeds een prachtig schuileilandje bij turbulentie.
Voor ik verder ga met het beschrijven van mijn leven op deze uiterst bevoorrechte plek, bezondig ik me nog kort aan gedachten over ‘onze’ pandemie.

We hebben nu heel veel ervaring met dit virus. In de vorige blog schreef ik tamelijk uitgebreid en gepassioneerd over een andere aanpak van de crisis. Een paar dagen geleden besloot ik deze betogen alleen nog te schrijven als ingezonden brieven in de media. Ik zal wel laten weten waar ik het naartoe stuurde als het zo ver is.
Om het af te leren schrijf ik hier een samenvatting van wat ik als uitkomst zie voor het remmen van de doormodderende crisis. Een voorproefje van mijn eerste ingezonden brief.

We willen de besmettingsgolf eigenlijk helemaal niet achteraf monitoren, maar liever vooruit kijken naar de ontwikkeling ervan. Ik zou me heel gelukkig voelen als iedereen met een contactberoep, middelbare scholieren en studenten in het vervolgonderwijs verplicht twee keer per week een sneltest doen om een virusaandoening voor dat moment uit te sluiten. Het zou helemaal fijn zijn als je ook vrijwillig mag testen, zodat bezoeken thuis ook weer in alle voorzichtigheid kunnen.
In niet al te lange tijd ontstaat er dan een betrouwbaar beeld van de ontwikkeling van de stand van het land, zodat de virussloten er geleidelijk af kunnen. Pas als iemand een virus onder de leden blijkt te hebben, wordt verder getest met een snelle uitslag, om te kijken of er corona in het spel is.

En wat zou het nu niet een prachtig moment zijn als er corona-behandelcentra worden ingericht buiten de ziekenhuizen. Nu er zoveel enthousiasme is om de handen uit de mouwen te steken, nuttig te zijn en niet radeloos en doelloos thuis te zitten: zet al verse energie in om die behandelcentra op te tuigen. Voor nu en misschien voor langere tijd. De Spaanse griep heeft het tenslotte ook vijftig jaar volgehouden totdat dit virus zichzelf overbodig wist.

Het volgende kan dan echt heel gemakkelijk.
Ben je positief getest op corona, neem je contact op met het behandelcentrum. Daar bellen ze je apotheek om je een startsetje medicatie toe te sturen (brievenbus), zodat je op tijd met de behandeling kunt beginnen.
De apotheek kan bij twijfel of de medicatie in jouw geval wel past, contact zoeken met je huisarts, voordat het pakketje naar de bezorging doorgaat. Lijkt me administratief niet zo gek ingewikkeld. En voor dit contact moeten die privacyregels gewoon aan de kant. De huisarts krijgt altijd een seintje van de apotheek en kan zo op tijd instappen voor verdere behandeling.
Zeker nu duidelijk is dat de huisarts genoeg middelen heeft om beginnende corona succesvol in te dammen, is het tijd om het accent van de behandeling van corona hier te laten beginnen. En als het niet goed gaat, dan kun je in het behandelcentrum worden opgenomen om te worden verpleegd.

Als laatste ben ik heel nieuwsgierig naar die betrekkelijk simpele bloedonderzoeken waar ik over las, die meer inzicht geven over hoe iemand individueel gaat reageren op een coronabesmetting. Dan kunnen mensen zelf van tevoren weten of ze mogelijk tot een risicogroep horen en zich daar naar gedragen.

Zo zouden we met z’n allen langzamerhand weer verder kunnen in de kermis van ons ‘gewone’ bestaan. Dan hebben we in ieder geval weer een startpunt naar die toch al ingewikkelde toekomst. En dat punt wordt zo veel groter dan een stip op de horizon. Ik kijk ernaar uit!

Om verder te lezen, klik hier.