Cadeau vragen

Foto Heleen van Tilburg

Wat zou het niet geweldig zijn als je adem gewoon een beetje verkleurde na een virusbesmetting. Hoe paarser, hoe meer corona in het lijf. Zelfs kleurenblinden zouden toch een waas zien. Vast een beetje enge ervaring, maar ja, ik tekende er toch meteen voor.

Nu dat dus niet zo is, zie ik met enig plezier hoe de testcapaciteit versterkt lijkt raken met goede sneltestmogelijkheden.

Voor de feestdagen ga ik het kabinet vragen om iedereen de kans te geven om een sneltest te laten doen. Tien dagen lang, zonder dat er sprake is van klachten of contact met een besmet persoon. Gewoon wanneer je wilt, overdag op alle dagen, beginnend op 23 december, eindigend op 2 januari. Sorry, testzorgers, heel graag jullie inspanning hiervoor! Want als we dat mogen, kunnen we op elkaar letten bij het bezoeken van dierbare vrienden en familie. Dan kunnen we gewoon zeggen: ‘Ik kom alleen als de rest zich ook laat testen. Of: ‘Je komt er alleen in als je je even hebt laten testen! En het bewijsje meebrengen, ja!’ Dat je test binnen de tijdspanne van twee dagen voor de feestelijke afspraak.

Hebben we dan een sluitend parcours qua veiligheid? Nee, honderd procent zal het niet zijn. Maar we kunnen het wel in onderlinge verstandhouding van elkaar vragen. Zeker als er een briefje meekomt met de gedateerde testuitslag, het sofinummer van de geteste en een stempeltje erop, zullen mensen het vast graag doen. Fraudegevoelig? Kan zijn, maar de kans dat mensen in eigen kring een gefraudeerd bewijsje willen overleggen is vast stukken minder groot dan bij ander gebruik.

Niet dat we dan geen afstand meer houden. Met alle voorzorgen blijven we rekening houden. Plechtig beloofd! Ook houden de groepen thuis nog steeds klein, echt. Ook beloofd!

Als je zo een meerderheid bereid krijgt dit testen te doen om die feestdagen gezellig door te kunnen komen, wordt de samenleving beloont voor mooi gedrag en zullen de aantallen besmettingen na Nieuwjaar zeker teruglopen. De meeste ervan zijn ook nu al het gevolg zijn huiselijk verkeer. Dus is het ook een aardige proef om te zien wat een dergelijke aanpak in de komende lange maanden kan betekenen. En daar worden ziekenhuizen dan weer heel blij van. Het lijkt me niet iets om lang over te twijfelen.

Zijn er tegens? Ik noem er vast enkele.

De pater familias van het OMT, Jaap van Dissel, zal ernstig bevreesd zijn dat we allemaal zo dom zijn om te denken dat we ons dan verder nergens meer aan hoeven houden. Ik denk dan: Jaap, denk in meerderheden. Aan mensen die graag een kans krijgen om die feestdagen verantwoordelijk door te komen. Zij zijn echt nog steeds in de meerderheid. En het zou voor hen heel heerlijk zijn als ze zo’n etentje in familiekring kunnen houden zonder er ’s nachts van wakker te hoeven liggen of het wel goed is afgelopen.

Anderen OMT-ers zullen denken: hoe krijgen we dat nu in vredesnaam weer georganiseerd. Ik zou zeggen: ‘Vraag het de uitvoerenden. De mensen die dit extra werk moeten doen. Als er genoeg bereidheid is, dan zijn er ook al heel veel locaties zo goed als ingericht om de vraag op te vangen.’

Is het duur? De beschikbare methodes niet. Tenminste niet als ik de website van het RIVM mag geloven. En de prijs van het toch wéér omhoog gaan van het aantal besmettingen na de feestdagen is vast een stuk hoger.

Zijn er genoeg wattenstaafjes beschikbaar? Ook deze kwestie werd aangemerkt door het RIVM. Dus op tijd een extra voorraad inslaan kan veel gedoe voorkomen.

Is die test dan helemaal betrouwbaar? Niet, net als de huidige test. Zoveel is zeker. Maar de foutmarge is klein. En als we dit niet mogen, moeten we het er gewoon op wagen als we al durven, zonder enige duidelijkheid te hebben of te kunnen vragen van onze familie en vrienden.

Ik zou dit echt een prachtig cadeau vinden. Wie dit leest en het met me eens is: laat het weten in Den Haag. Want daar puzzelen ze zich nu een slag in de rondte hoe de aanpak moet met de tegenvallende cijfers, de verpleeghuizen en een vaccin in het vooruitzicht. Het doordenken voor de langere termijn dus. Maar dit cadeau gaat juist over de komende weken. Goed ook voor de ontspanning in het land, goed tegen de schrijnende en schurende eenzaamheid van velen en goed tegen het oplopen van de cijfers. Kortom, laten we dit cadeau zelf vragen aan de hoeders van ons land!

En nu een heel andere cadeauvraag. Ik gebruik mijn blog er niet echt voor, maar in deze tijd wil ik mijn lezers toch dit vragen: als mijn roman Schaduwmoeders in een cadeaumand mag belanden, bestel hem dan. Via deze site, gewoon op de startpagina. Hier de link!

Website Heleen van Tilburg hier.

Om verder te lezen, klik hier.