Een draai gevonden

Ef geniet er volop van dat zijn schuur nu zo’n geweldig atelier aan het worden is. Hij had het er voortdurend enorm druk mee. Zelfs maakte hij allerlei vattingen voor onderdelen van zijn machinepark. En passant bleek dat onze fietsen er nu allebei inpasten, zodat de eeuwige fiets in de gang verleden tijd is geworden. Intussen ontdekte ik bij mijn zoektochten op internet dat een chloorsopje het virus in een minuut of twee doodt. Ik plaatste een emmertje met dat sop en een doekje erin vlakbij de voordeur.

Als je je wilt beschermen kun je maar beter consequent zijn. Het is tenslotte ook maar een kleine moeite om alles even af te nemen, voordat het verder het huis in komt. Het leverde ons wel even een gesteggel op over de noodzaak, maar na een paar dagen werd het toch als vaste regel toegevoegd aan ons persoonlijk huisprotocol. Ook de vuilniston en de pakketjes moeten aan de poetsbeurt geloven. IJverig nam ik ook steeds opnieuw de klinken van alle deuren onder handen en vergat de kranen, muizen en toetsenborden evenmin. De post laten we gewoon een paar dagen liggen waar die valt.

Het aantal opnames in het ziekenhuis begon na de aanvankelijke opleving in het begin van de maand, nu duidelijk te dalen. De premier hield aan eenieder op het hart te drukken, de regels te blijven volgen. Het vaderlijke dat hij misschien trachtte uit te stralen veranderde in mijn ogen steeds meer in het gedrag van een paniekerige jonge oom die te pas en te onpas langskomt en het maar over één ding kan hebben. Het is ook vast niet makkelijk om voortdurend dezelfde boodschap te brengen aan een volk dat nu wel eens wat anders wil horen en dat ook hard nodig heeft. En misschien was er ook wat teveel zendtijd gereserveerd. Mij verveelden de herhaalde pleidooien nu echt tomeloos, en mij vast niet alleen.

Mijn ergernis veranderde al snel in een hernieuwde benauwdheid over het vervolg. In gedachten zag ik mensen onrustig schuiven op de bank, jeuk krijgen op allerlei plekken bij de gedachte dat ze nog heel lang zo door zouden moeten. En dat terwijl de kettingen van dagen met ongekende zonneschijn en diepblauwe hemels het verlangen naar zorgeloze zomerdagen meedogenloos voedde.

Om verder te lezen, klik hier.