Eieren breken

Gepaste verbijstering voelde ik bij het bekijken van de laatste aflevering van de hugodejongeshow. Hugo waagde het met een datum te spelen waarop ondanks de toename van besmettingen, Nederland weer van het slot af zou kunnen. Niet alleen terrassen, maar ook het hoger onderwijs moesten weer open. Dat werd allemaal te berde gebracht ter introductie van de proefnemingen met grote evenementen waar het testen de massa-samenkomsten mogelijk moet maken.

Over de manier waarop het zelftesten in de privésfeer het beste gedaan kan worden, geen woord. Terwijl de meeste mensen in hun bescheidenheid toch vooral snakken naar persoonlijk contact met naasten en vrienden.

Dat preventief testen wordt nog steeds behandeld als prettesten met grote risico’s. Terwijl het voor het terugdringen van de vereenzaming juist heel hard nodig is dat mensen wat zekerder kunnen werken met die eigen verantwoordelijkheid. Maar dat dient misschien te weinig commerciële doelen. Politiek gaat nu te weinig over ons aller gezondheid, want dat is niet hetzelfde als het aan de knoppen draaien om het aantal ziekenhuisopnames te verminderen.

Voor zijn wederom puntgave radiocolumn bleek Pieter Derks onderzoek te hebben gedaan naar die Stichting Nederland Open die de subsidiëring in ontvangst gaat nemen. Zowat een miljard voor proefprojecten met een paar honderd Nederlanders worden hieruit betaald. De stichting blijkt een exclusieve band te hebben met een van de bedrijven die testen op corona commercieel aanbieden. Een vreemde voortrekkerij van een zakelijke partij. Lang leven de vrije markt. Hier loopt iemand schandalig binnen op onze kosten. De concurrenten hebben de handen ineen geslagen en spannen nu een kort geding aan. Ik mag hopen dat ze in het gelijk gesteld worden.

De bak met smoesjes over hoe dit zo kon gebeuren wordt alweer rijkelijk gevuld. Dat gedraai is een vorm van liegen. En leg dat nou maar weer eens uit met die nieuwe bestuurscultuur in de tas. Is dit misschien een volwaardige pilot om de mogelijkheid van het leven naar die ‘vernieuwde’ politieke mores eens naast de werkelijkheid te leggen?

Het kabinet mag echt bedenken of de informatie die deze pilots opleveren al dat geld wel waard is. Nu wordt tenslotte ook al openlijk bedacht en binnenkort vast met overtuiging beleden, dat een volle draai naar een testbewijssamenleving en immuniteitspaspoort onvermijdelijk is. Dat wordt ook vast en zeker een enorm ingewikkelde operatie waar de minister de borstklopperij op kan hervatten. Omdat ‘de’ mensen dat willen. En voor het bereiden van omeletten, moet je nu eenmaal eieren breken.

Om verder te lezen, klik hier.