Wendingsangst

Het hameren op afstand en handen wassen begint vreselijk in het hoofd te bonken. De gretigheid alles ter discussie te stellen ook. Toch glijden er nuances door het nieuws over de mogelijkheden om collectief goed om te gaan met de virusdreiging. Nuances die voor vrijwel iedereen begrijpelijk en toepasbaar zijn. Zelfs als je dingen niet zeker kan weten, dan nog blijven er genoeg manieren over om beter met de situatie om te gaan. Een rijk palet zelfs.
Zoals het de laatste weken toegaat met de presentatie vanuit het kabinet, lijkt het meeste op wendingsangst.
Klim uit de toren van zekerheden en autoriteit. Herhaling mag in de marketing dan een probaat middel zijn, in toespraken moeten we het hebben van overtuigingkracht.
Als ik die toespraak zou mogen schrijven, dan kreeg je het volgende te horen.

Goedenavond!
Iedereen worstelt op een eigen manier met de gevolgen van de coronacrisis. Of probeert uit alle macht zich hieraan te onttrekken. Wij geven vanuit Den Haag al ruim een half jaar aan wat mensen moeten doen om besmetting te vermijden. Het vermijden van besmetting van zichzelf én om mogelijke besmetting van een ander.
Wij hebben ook maatregelen in stelling gebracht. Eerst heel strenge, om persoonlijke contacten tussen mensen tot een minimum te kunnen beperken. Onze grootste zorg was daarbij dat de ziekenhuizen de toestroom van patiënten niet meer zouden kunnen verwerken. Toen het gelukt was om de getallen ver naar beneden te krijgen, hebben we een versoepeling afgekondigd. Dat deden we om ervoor te zorgen dat de economie niet onherstelbaar diep in het slop zou raken.
Toen de crisis uitbrak, wisten we nog weinig over het virus en de gevolgen van besmetting. En nog steeds worden nieuwe dingen ontdekt. Uiterst lastig is het dat je besmet kunt zijn, ook al merk je daar zelf niets van. Dat maakt het voor iedereen lastig om met de situatie om te gaan.
Wat wel duidelijker is geworden is dat mensen die ziek worden van het virus hier grote gevolgen van ondervinden. En ook dat deze lang kunnen aanhouden. Maanden, of misschien zelfs langer. Het is zeker geen gewoon stevige griep.

Wat nu ook duidelijker wordt is dat het uitmaakt of iemand veel virus binnenkrijgt bij een besmetting of weinig. Dit blijkt mede te bepalen hoe ernstig het ziekteverloop dan vervolgens is. Natuurlijk is het ook belangrijk hoe lichamelijk weerbaar mensen op het moment van besmetting zijn. Maar zelfs bij een lichte besmetting komt het afweersysteem in stelling en maakt immuunstoffen tegen corona aan.
Wij deden een beroep op iedereen om zich voorzichtig en verstandig te gedragen. Veel mensen doen dat ook, maar het blijft voor iedereen lastig om steeds de juiste keuzen te maken.
Er is geen enkele manier van doen die honderd procent bescherming oplevert. Maar wel is duidelijk dat voorzichtig gedrag het welzijn van mensen zelf én van die in hun omgeving bepalen. Dus alle dingen die je doet of nalaat maken echt een verschil.

Wat er aan keuzes voor ons dagelijkse gedrag is, wil ik graag nog eens voor iedereen op een rijtje zetten.
-Het allerbelangrijkste is het houden van afstand. Wat ook heel goed helpt tegen de verspreiding, is zorgen dat onze handen heel schoon zijn. Naast het wassen van handen is het zeker zinvol om bij iedere verplaatsing buitenshuis de handen te reinigen met een handgel of desinfecterende spray. Het virus reist dan niet via uw handen overal mee naar toe en u loopt minder kans besmet te worden door een aanraking van het eigen gezicht. Heel velen doen dat. Hou dat vooral vol!
-Mondkapjes bieden zeker geen honderd procent bescherming. Maar juist omdat het kan voorkomen dat er veel virus tegelijk binnenkomt, is het toch zinnig er een te dragen voor het geval er een besmetting in de lucht zit. In binnenruimtes en plekken waar veel mensen bij elkaar zijn of passeren is er een reële kans op besmetting. Daarom is het op veel plekken ook verplicht.
-En mondkapjes dragen vermindert ook de kans op besmetting van anderen om ons heen. Juist bij diep ademhalen, praten, lachen en alle andere uitingen waar adem voor nodig is, ontstaat er een verspreiding van grotere hoeveelheden virus door iemand met een besmetting. Beslis over het dragen van zo’n kapje met dit gegeven in het hoofd! En vergeet niet dat zelfgemaakte mondkapjes ook op die manier werken.
-Wij vragen iedereen die zich niet goed voelt, thuis te blijven en de huisgenoten dan ook. Het is vaak heel moeilijk om die stap te zetten. Quarantaine is daarbij uiterst vervelend. Het leven moet op zo’n moment snel en ingrijpend worden aangepast. Laten we in eigen kring groepsapps instellen om elkaar snel te kunnen helpen als dat nodig zou zijn. Juist bij die dagelijkse dingen als boodschappen doen en kinderen ophalen. Dat geldt ook als er via de corona-app een melding komt van een riskante situatie. Wij kunnen onmogelijk controleren of iedereen dit allemaal ook echt doet. Maar het gaat niet om wat er wel en niet is toegestaan, het gaat erom dat we het doen om ons leven met deze beperkingen goed vol te houden.
-Help elkaar actief waar dat kan! En wat ook helpt is wanneer mensen elkaar geen kritiek geven als iemand erg voorzichtig lijkt. Dat geldt ook voor leidinggevenden. Als mensen strikt genomen niet op hun werkplek moeten zijn, geef dan ook maximaal de ruimte om thuis te werken.
Doe in nabijheid van anderen wat diegene vraagt van uw voorzichtigheid. Ook al is er misschien niets aan de hand, je kunt er toch van wakker liggen als gebeurtenissen minder veilig voelen. En hou op afstand contact juist met elkaar. Bel, mail, of maak op afstand in de buitenlucht een praatje met elkaar. Zo help je elkaar ook.

Het is helaas nog niet voorbij en het kan langer duren dan gehoopt. Maar er zit zeker beweging in wat er mogelijk is in het testen op dit virus, de behandeling van corona-patiënten en het versterken van de afweer tegen het virus door vaccinatie. Daar wordt wereldwijd keihard aan gewerkt.
Als we ieder op onze eigen manier iets doen aan het voorkomen van besmettingen, dan komen we deze periode van onzekerheid en beperking beslist te boven. Liefst allemaal, dat is wat ik hoop. Pas uw gedrag voorlopig in ieder geval nog aan: alle beetjes helpen!

Veel dank voor de aandacht voor mijn verhaal.

Zo zou ik het vertellen!

Om verder te lezen, klik hier.